10. EKO REGATA TAMIŠ

Од организатора традиционалне еколошке регате на Тамишу добили смо прелиминарну информацију у вези с одржавањем овогодишње регате која ће бити одржана у наставку обележавања „XIII Дана Дунава“ у Панчеву.
Уз неколико фотографија које нас подсећају на претходне регате, преносимо информације које смо добили од господина Милорада Тимченка, једног од организатора регате.

                    

     

За сада, прелиминарним планом одржавања ових манифестација предвиђен је термин од 29.05. до 02.06.2019. (у зависности од хидро-метеоролошке ситуације која бити на Дунаву, односно Тамишу).

“Еко регата Тамиш” ће се са својим  учесницима и њиховим пловилима првог дана током преподнева придружити учесницима еколошке акције чишћења воденог огледала Тамиша од ушћа у Дунав до градске плаже у манифестацији “Дан Дунава”, а касније (од послеподнева) у “Еко регати Тамиш” до Јабуке где ће остати на ручку, дружењу и ноћењу, где ће их дочекати и учесници регате из Јабуке, који ће се од следећег дана придружити у регатној пловидби ка Опову, у складу са Програмом.

Ова еколошка акција на ушћу Тамиша у Дунав ће започети  од “СВЕТИОНИКА БЛИЗАНАЦА” јединствених на свету (на неком речном ушћу), чиме ће бити обележен и јубилеј 110 година од њихове изградње.

Сви детаљи Програма ове две манифестације, још увек нису познати, с обзиром да је припрема у току тако да ће бити презентовани на Међународном сајму наутике лова и риболова у Београду од 01. до 05. марта ове године у Београду, као и на градском сајту www.pancevo.rs.

“Еко регата Тамиш” има одређена ограничења како по броју учесника, тако и у вези с габаритима пловила, што ће диктирати очекивани водостај Тамиша у периоду њеног одржавања.

Што се габарита пловила тиче, зависно од водостаја биће потребно задовољити следеће услове:

  • Висина максималне непокретне тачке од водене линије не сме бити већа од 3,5 м (а можда и нижа) због безбедног проласка испод Сефкеринског моста.
  • Дужина пловила ће се толерисати максимално до 15 м.
  • Газ пловила максимално дозвољен до 1,35 м
  • Ширина пловила – максимално до 4 м без обзира на водостај.

У колико услови за пловидбу буду оптимални, максималан број учесника могао би бити до 50 пловила.

Такође, регата је лимитирана и максималним бројем учесника на пловилима, са до 150 укрцаних особа.

Сви учесници својим пловилима морају испуњавати законско-техничке услове, који се односе на безбедност пловидбе, као и правила наутичког бонтона, уз специфичности за учешће у регати.

 

Удружење наутичара „Моја лађа“

Podelite članak: