10. EKO REGATA TAMIŠ

Od organizatora tradicionalne ekološke regate na Tamišu dobili smo preliminarnu informaciju u vezi s održavanjem ovogodišnje regate koja će biti održana u nastavku obeležavanja „XIII Dana Dunava“ u Pančevu.
Uz nekoliko fotografija koje nas podsećaju na prethodne regate, prenosimo informacije koje smo dobili od gospodina Milorada Timčenka, jednog od organizatora regate.

                    

     

Za sada, preliminarnim planom održavanja ovih manifestacija predviđen je termin od 29.05. do 02.06.2019. (u zavisnosti od hidro-meteorološke situacije koja biti na Dunavu, odnosno Tamišu).

“Eko regata Tamiš” će se sa svojim  učesnicima i njihovim plovilima prvog dana tokom prepodneva pridružiti učesnicima ekološke akcije čišćenja vodenog ogledala Tamiša od ušća u Dunav do gradske plaže u manifestaciji “Dan Dunava”, a kasnije (od poslepodneva) u “Eko regati Tamiš” do Jabuke gde će ostati na ručku, druženju i noćenju, gde će ih dočekati i učesnici regate iz Jabuke, koji će se od sledećeg dana pridružiti u regatnoj plovidbi ka Opovu, u skladu sa Programom.

Ova ekološka akcija na ušću Tamiša u Dunav će započeti  od “SVETIONIKA BLIZANACA” jedinstvenih na svetu (na nekom rečnom ušću), čime će biti obeležen i jubilej 110 godina od njihove izgradnje.

Svi detalji Programa ove dve manifestacije, još uvek nisu poznati, s obzirom da je priprema u toku tako da će biti prezentovani na Međunarodnom sajmu nautike lova i ribolova u Beogradu od 01. do 05. marta ove godine u Beogradu, kao i na gradskom sajtu www.pancevo.rs.

“Eko regata Tamiš” ima određena ograničenja kako po broju učesnika, tako i u vezi s gabaritima plovila, što će diktirati očekivani vodostaj Tamiša u periodu njenog održavanja.

Što se gabarita plovila tiče, zavisno od vodostaja biće potrebno zadovoljiti sledeće uslove:

  • Visina maksimalne nepokretne tačke od vodene linije ne sme biti veća od 3,5 m (a možda i niža) zbog bezbednog prolaska ispod Sefkerinskog mosta.
  • Dužina plovila će se tolerisati maksimalno do 15 m.
  • Gaz plovila maksimalno dozvoljen do 1,35 m
  • Širina plovila – maksimalno do 4 m bez obzira na vodostaj.

U koliko uslovi za plovidbu budu optimalni, maksimalan broj učesnika mogao bi biti do 50 plovila.

Takođe, regata je limitirana i maksimalnim brojem učesnika na plovilima, sa do 150 ukrcanih osoba.

Svi učesnici svojim plovilima moraju ispunjavati zakonsko-tehničke uslove, koji se odnose na bezbednost plovidbe, kao i pravila nautičkog bontona, uz specifičnosti za učešće u regati.

 

Udruženje nautičara „Moja lađa“

Podelite članak: