MEĐUNARODNI DAN DUNAVA KOVIN, 28.06.2019.

Na poziv gospođe Divne Kirilov, direktorke Turističke organizacije Kovina, u petak, 28. juna, s Miletom Stamatovićem, članom Udruženja nautičara „Moja lađa“ i dragim prijateljima, g. Radetom Ječincom i dr Zoranom Radmilovićem, poznatim nautičarima i saradnicima u organizaciji „NATUS“, obreo sam se u Kovinu, u Kulturnom centru Kovina, gde je povodom Međunarodnog dana Dunava, koji se obeležava 29. juna, održana prezentacija koja je za cilj imala da prisutnima prenese informaciju o odluci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da finansijski podrži projekt gradnje dve drvene šajke.

Na početku i na kraju prezentacije, goste je sjajnim izvođenjem poznatih valcera, Dunavski valovi i Na lepom plavom Dunavu, Johana Štrausa, pozdravio violinista, g. Vladimir Koh.

Tokom prezentacije, g. Zlatko Pajić, maketar i modelar, održao je veoma zanimljivo predavanje o šajki, kao plovilu koje je tokom istorije bilo veoma značajno i veoma prisutno na našim prostorima, gde je bila strah i trepet najvećim brodovima otomanskog i habzburškog carstva.

Saznali smo i niz značajnih, a većini nas nepoznatih, činjenica o brodogradnji u regionu oko Kovina i Smedereva, koji je bio jedan od centara brodogradnje za ove dve carevine tokom XVI veka.

Prezentaciji je prisustvovala i predsednica Opštine Kovin sa svojim saradnicima, sa kojima smo imali zadovoljstvo da porazgovaramo i da provedemo nekoliko prijatnih trenutaka uz bogatu i ukusnu zakusku koju je organizator pripremio za goste.

Evo i nekoliko snimaka načinjenih danas, tokom veoma lepog druženja.

Po povratku iz Kovina, iskoristili smo lep dan i svratili na Ivanovački dunavac.

U veoma opuštenoj atmosferi, u restoranu na splavu, lepo smo se ispričali sa profesionalnim lađarom koji je pripremao jedrilicu za isplovljavanje, a hladno pivo iz oznojanih flaša bilo je kao melem uz zaista sjajan pasulj čiji ukus ćemo pamtiti i zbog kog najtoplije preporučujemo ovo mesto svim nautičarima namernicima.

Evo nekoliko snimaka i sa tog mesta.

Rekao bih da smo praznik, Međunarodni dan Dunava, iako dan ranije, sasvim lepo i kako dolikuje, nautičarski obeležili.
Pozivamo sve nautičare da nam se jave i da nam ispričaju, tekstom i slikama, kako su oni obeležili ovaj praznik.

Lazar Đ. Stanojević