OČISTIMO REKE I OBALE

    Kažu da Beograd ima mnogo lica. Neka se ljudima dopadaju više, neka manje, ali ima jedno koje ne može da se dopadne nikom. Pomalo je sakriveno, ne vidi se s puta ali ga dobro vide svi oni koji se Dunavom upute prema našoj prestonici. A to što se sa reke vidi nije nimalo lepo.

Naš prijatelj, veliki zaljubljenik u reku i plovidbu, Mileta Stamatović, poslao nam je fotografiju i kraći tekst koji vam prenosimo:

„Beograd leži na dve reke. Umesto da ih čuvamo, nesavesni pojedinci i firme ne vode računa o svom ponašanju kako na rekama tako i u njihovom priobalju. Jedan od mnogih primera je deo udaljen oko 500 metara nizvodno od Pupinovog mosta na zemunskoj strani Dunava.

Neko tu konstantno baca smeće niz obalu i baš ruži izgled priobalja, posebno kada se pogleda sa reke. I nije važno da li to radi neko fizičko lice ili pravno. Važno je da je sramota da putnici i posade turističkih, privrednih i brodova malih nautičara, prilazeći Beogradu, prvo što ugledaju bude ogromna gomila smeća, koja se pruža od vrha brega do same obale, narušavajući, kako ekosistem same obale, tako i sam tok Dunava jer to smeće završava u vodi.

Nadam se da postoje nadležni organi koji bi mogli da reše ovaj problem, pronađu izvršioca, kazne ga po zakonu i nalože mu da obalu vrati u prvobitno stanje, tj. očisti smeće.“

      Udruženje nautičara „Moja lađa“ pridružuje se ovom apelu našeg člana i poziva sve koji mogu da pomognu da učine šta je potrebno kako bi ovakve ružne slike nestale. Pozivamo i ostale nautičare da nam dostave fotografije sa označenim lokacijama svih mesta na koja naiđu ploveći našim lepim rekama, koje svojom nepažnjom ruže oni koji misle da su reke i njihove obale mesta za odlaganje smeća. Sve to ćemo objavljivati na našem sajtu u nadi da će neko od nadležnih to videti i da će ga to podsetiti da mu je i briga o održavanju reka i priobalja deo svakodnevnog posla!

Podelite članak: