ОСНОВЕ НАУТИЧКОГ ТУРИЗМА И НАУТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ СРБИЈЕ

ОСНОВЕ НАУТИЧКОГ ТУРИЗМА

И НАУТИЧКИ ПОТЕНЦИЈАЛИ СРБИЈЕ

Писали смо на нашем сајту о недостатку литературе у вези с наутиком и негде у мају 2020. године објавили смо текст под насловом: Прилози за библиографију о Дунаву и Подунављу (текст можете прочитати овде).

И даље сматрамо да те литературе нема довољно али запазили смо да је још мање писано о наутичком туризму! Мислимо да је то област од посебног интереса за рекреативне наутичаре, а требало би да је далеко више него њима, та област интересантна онима који се баве законоправном делатношћу и туризмом као привредном граном. Зато с великим задовољством објављујемо вест о изласку из штампе прве књиге на српском језику која се бави овом тематиком.

Аутор приручника објављеног под насловом: Основе наутичког туризма и наутички потенцијали Србије, инж. Крста Пашковић, сабрао је своје вишедеценијско искуство и познавање наутике код нас и у свету и уз покровитељство Министарства трговине, туризма и телекомуникација и уз помоћ издавача, Факултета спорта и физичког васпитања универзитета у Београду, написао је јединствен приручник.

Преносимо вам само неке делове коментара које смо нашли у једној најави ове јединствене књиге код нас.

„Рукопис ове књиге приказује, евидентно, резултате ауторовог рада више од четири деценије у области наутичког туризма, посебно у континенталном наутичком туризму у Србији у оквиру Дунавског слива, кроз организацију наутичких догађаја, међународних скупова и сајмова, спортских приредби и регата на рекама, каналима и језерима и морима и афирмација неискоришћених потенцијала и развоја привредних активности.“

У Београду, 23.05.2020. године                                  Проф. др Зоран Радмиловић, дипл. инж.

редовни професор у пензији

***

„Публикација (Приручник) „Основе наутичког туризма и наутички потенцијали Србије“ представља синтезу дугогодишњег рада познатог наутичког прегаоца, инжењера Крсте Пашковића. Као члан више светских и европских федерација наутичара, Наутичког савеза Југославије, Одбора Удружења за наутички туризам ПКС и оснивач удружења „Дунавски пропелер“, аутор је био у прилици да прати савремене трендове у овој области, да учествује у раду бројних међународних и домаћих стручних скупова и присуствује најпрестижнијим сајмовима наутике у Европи (Дозелдорф, Париз, Ђенова, Лондон…) и изложбама различитих сегмената наутичке индустрије (бродоградња, мотори, бродови, јахте, чамци, једрилице, опрема за пловила и др.).“

У Београду, 12.05.2020. године                                Проф. др Драган Барјактаревић

***

„Аутор је детаљно сагледао потенцијале Србије, који су, како се у тексту наводи, у појединим историјским периодима, били чак и шире коришћени (значај археолошких доказа). Сагледавање могућности за ревитализацију капиларне мреже пловних путева, али и реалне потешкоће за реализацију представља посебан резултат овог издања.“

У Београду, 22.03.2020. године                                           Проф. др Синиша Зарић

***

„Знам од раније да је господин Крста Пашковић борац из првих редова борбе за развој наутике у Србији, а судећи по свеобухватном поимању аутора о овом предмету, може се рећи и борац за развој Србије.“

У Београду, 23.05.2020. године                                        Проф. др Дарко Митровић

***

Своја мишљења о овом Приручнику дали су још неки уважени и стручни људи, као што су доц. др Владимира Милетића, доц. др Жељко Рајковић, проф. др Снежана Штетић, г. Дејвид Едвардс-Меј (David Edwards-May).

Сва ова мишљења можете у целини прочитати овде.