Sajam Dizeldorf – Izvestaj

U periodu od 19. do 27. januara, u Dizledorfu je održan jedan od najvećih svetskih sajmova, posvećen nautici, pod imenom „Brod“ ili „BOOT“, na nemačkom. Bio je to jubilarni 50. sajam pod tim imenom i organizovan je na više od 220.000 m2, u 16 sajamskih hala. Izlagači, njih više od 2.000, iz 73 zemlje sveta, od kojih je više od 60% bilo izvan Nemačke, uključujući i neke egzotične teritorije kao što su na primer idilična ronilačka lokacija Bonera, Palaua ili, po prvi put, Omana, prikazali su sve što nekom može biti interesantno, a više je ili manje potrebno kad se čovek nađe na vodi.

Više od 247.000 posetilaca iz više od 100 zemalja, uključujući i više od 2.000 novinara i izveštača posetilo je ovogodišnji sajam, a mnogi od njih po prvi put su imali priliku da čuju o lepotama i mogućnostima za lep provod na vodi u Srbiji, zahvaljujući maloj grupi entuzijasta iz Srbije, koja je svoj štand smestila u centralnom paviljonu IWI-a (Inland Waterways International), na kom se, uz još 12 izlagača iz Evrope, našla i delegacija koju je predvodio gospodin Krsta Pašković, predsednik Udruženja nautičara „Dunavski propeler.

Pioniri srpske nautike održali su zapaženo i posećeno predavanje i podelili posetiocima prospektne materijale koji su pripremljeni uz veliko zalaganje i minimum sredstava. Osim predstavnika Agencije za luke i Turističke organizacije Srbije, nadležna ministarstva nisu pokazala odgovarajuće interesovanje za nastup na ovom sajmu. Nadajmo se da će nakon ovog uspešnog izlaska Srbije na međunarodnu scenu, podrška u narednom periodu biti veća.

Na paviljonu IWI-a, 25. januara, održana je prezentacija i nautičkim resursima Srbije koji se mogu staviti u funkciju nautičkog turizma.

Tom prilikom, uručene su zahvalnice i promotivni informativni materijali i nekoliko flaša domaće rakije, uz 1 flašu Bermeta, vina iz Sremskih Karlovaca, članovima udruženja IWI, u znak zahvalnosti za podršku i pomoć nastupu Srbije na najvećem sajmu nautike na svetu. Poklon, flaša rakije i promotivni materijal, uručen je i direktoru sajma BOOT, Petrosu Mikelidakisu.

Prezentaciji je prisustvovalo 28 slušalaca iz 8 zemalja.

Na štandu su prikazivani filmovi TO Srbije, TO Kovin, kao i filmovi snimljeni tokom regata Reka i Vode Vojvodine, RTS-a – Vode Srbije.

Obavljeno je vise desetina razgovora, između ostalih i sa predstavnicima kajakaških, motonautičkih i jedriličarskih saveza i organizacija, sa mnogim urednicima nemačkih časopisa i drugim izlagačima, koji su pozvani da posete Srbiju.

Štand Dunavskog propelera su posetili posetioci iz sledećih zemalja: Holandije, Nemačke, Engleske, Švajcarske, Belgije, Austrije, Češke, Italije, Francuske, Španije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije .

Predstavnici iz Srbije dobili su pozive za učešće na sajmovima u Turskoj, Hamburgu, Berlinu i Splitu.

U sklopu priprema za nastup na sajmu, pripremljena je i odštampana karta vodnih puteva, jezera, peskara i šljunkara, s katalogom partnera, donatora i saradnika. Pored karte, na štandu su posetiocima deljeni i prospekti i časopisi firmi koje su pomogle organizaciju nastupa na sajmu:

• Agencije za upravljanje lukama,
  • PIMI,
  • Januz Company doo,
  • Marine Apatin,
  • Iron Gate,
  • Čarde,
  • TO Srbije,
  • Dunav, reke i jezer, karta Srbije
  • suvenir-olovka TOS-a,
  • Nautički magazin i
  • Nautika.

U utorak, 22. januara – održan je sastanak „Međunarodni doručak  BOOT 2019“, kome je prisustvovao i Krsta Pašković, uz mnoge VIP osobe, uključujući Petrosa Mikelidakisa, direktora BOOT-a, Pieroa Formentia (Piero Formenti), predsenika  Evropske nautičke industrije (European Boating Industry), Sandrine Devos (Sandrine Devos), generalne sekretarke Evropske nautičke industrije i Feliksa Lajnemana (Félix Leinemann), direktora u odeljenju DG MARE, Evropske Komisije, Roberta Peročio  (Roberto Perocchio), predsednika Asomarinasa (ASSOMARINAS) i bivšeg predsednika  komisije ICOM Marina.

Opšta je ocena da je nastup Srbije, odnosno udruženja Dunavski propeler i saradnika, bio zapažen i dobro posećen. Nadamo se da će budućnost pokazati opravdanost uloženog truda i da će mnogi nautičari iz Evrope pokazati interes da posete našu zemlju i uživaju u lepotama kojima naša zemlja obiluje.