Sajam u Dizeldorfu

I ove godine, na najvećem svetskom sajmu nautike učestvovali su i predstavnici iz Srbije.

Priču o nastupu i događanjima čuli smo od gospodina Krste Paškovića, predsednika Udruženja Dunavski propeler, kome se ovim putem zahvaljujemo na informacijama i slikama koje prenosimo u tekstu koji sledi.

SAJAM “BOOT”

DIZELDORF 18-26. JANUAR 2020.

O sajmu „ BOOT“  u Dizeldorfu:

51 Boot Düsseldorf je i ove godine pokazao da je  najveći sajam plovila i vodenih sportova u svetu i mesto je gde se kompletna nautička industrija susreće u januaru svake godine. Izlagači izlažu svoje zanimljive inovacije, atraktivne novosti i pomorsku opremu.

Izlagači iz celog sveta dolaze u Dizeldorf kako bi pružili uzbudljiv uvid u svet vodenih sportova tokom devet dana. To je izložba koja se organizuje na 220.000 kvadratnih metara površine u 17 različitih dvorana.

Sajam BOOT  2020. godine je proširio izlagački prostor i dogradio halu 17, a halu br 1 proširio jer je obim izlagača to zahtevao.

Na sajmu je bilo oko 2.000 izlagača iz 74 zemlje, od kojih je 60% bilo izvan Nemačke, uključujući egzotične i idilične ronilačke lokacije, a sve je propratilo oko 2.100 novinara i reportera i 250.000 posetilaca iz 103 zemlje.

Nijedan drugi sajam vodenih sportova ne odražava interesovanja celokupnog svetskog tržišta u svoj svojoj raznolikosti na takav način.

Sajam je takođe uspeo da poveća broj međunarodnih posetilaca. Najbrojniji su bili posetioci iz Holandije, Belgije, Švajcarske, Italije, Austrije i Francuske. Većina vanevropskih posetilaca došla je iz SAD-a, Kine i Australije.

Najveći svetski sajam vodenih sportova je pokretačka snaga  rekreativne nautičke industrije. Već sedam godina beleži se rast u sektoru vodenih sportova. Nije bilo kraja zabavi i akcijama koje su se odvijale u 17 različitih hala. Što god posetioce zanimalo – jedrenje, motorni čamci, ronjenje, surfovanje, veslanje ili jednostavno opuštanje na obali, našlo se tu. Posetioci su  i ove godine uživali u neviđenoj demonstraciji ideja za slobodne aktivnosti u, na ili uz vodu.

Može se zaključiti da je pojačano interesovanje posetilaca za brodove-kuće (Houseboats) na  kontinentalnim destinacijama na vodi.  Kontinentalne destinacije bili su još jedno popularno područje na sajmu koje svake godine proširuje  oblasti gde se može uživati u plovidbi na rekama, kanalima i jezerima, za šta se zalažu međunarodno udruženje IWI  i Dunavski propeler .

IWI paviljon (Inland Waterways International – Svetsko udruženje kontinentalnih vodnih puteva) okupio je 11 partnera + 3 poster partnera + udruženje IWI – ukupno 15 izlagača, koji su bili raspoređeni kako je prikazano na slici:

Veliki uspeh udruženja IWI je da je u okviru paviljona okupilo važne agencije kao što su  Linssen Boat Holiday, Locaboat, Les Canalous i Le boat,  koje se bave nautikom u funkciji iznajmljivanja (charter) plovila. Plovila posebno konstruisana za plovidbu na rekama, kanalima i jezerima bila su prikazana posetiocima sajma kojima je bilo omogućeno da se konkretno upoznaju sa kvalitetnom ponudom i komforom tih plovila.

U okviru paviljona IWI-a posetioci su se mogli  upoznati i sa ponudom agencije Nicolas koja je otvorila novu destinaciju na reci Tisi u Mađarskoj, kao i ponuda plovidbe na specifičnim plovilima tipa starih barži i šlepova preuredjenih u plovila za rečno-kanalsku turističku ponudu.

Zanimljivo je da su se pored već poznatih destinacija kontinentalnog nautičkog turizma u  Engleskoj, Irskoj, Holandiji, Belgiji, Francuskoj, Portugaliji, Italiji, Nemačkoj, Skandinavskim zemljama i Poljskoj, po prvi put  na ovom tržištu pojavile nove destinacije u Kanadi (agencija Le boat), Rusiji (agencija Les Canalous)  i Mađarskoj  (agencija Locaboat).

U krugu paviljona IWI-a, izlagači iz Srbije imali su čast i priliku da učestvuju i prikažu nautičke resurse i privrednike koji se bave ovom privrednom granom. Udruženje nautičara  DUNAVSKI PROPELER je na 51. sajmu nautike i vodnih sportova BOOT u Dizeldorfu predstavilo Nautičke plovne puteve Srbije i promovisalo turističku ponudu i privrednike iz Srbije

Udruženje IWI je odštampalo zajednički  IWI news – vesti sa katalogom izlagača na Paviljonu IWI-a u 1.000 primeraka, u kome se nalazi i informacija o nautičkim potencijalima Srbije, koji je deljen posetiocima paviljona.

U ponedeljak, 20. januara, održana je konferencija „Dan kanala – Day of the Canals“. Predavanja 12 predavača pratilo je 92 slušalaca iz 12 zemalja. Direktor sajma Boot Düsseldorf, Petros Michelidakis, je otvorio konferenciju.

Na završnoj prezentaciji, koju je prezentirao Rudiger Diter, direktor urbanističkog sektora zelene teritorije   grada Lajpciga, povodom organizovanja svetske konferencije kanala i reka, koja će se održati u Lajpcigu 20- 23. septembra 2020. godine, kratku prezentaciju o nautičkim potencijalima Srbije održao je Krsta Pašković.

Povod za ovu kratku prezentaciju  o Srbiji bio je poziv gradu Lajpcigu da učestvuje na 42. Sajmu nautike u  Beogradu, 2-6. aprila 2020. i prezentira verovatno najveći projekat u Evropi o revitalizaciji ugljenih kopova te regije i stvaranja zelene regije i da pozove predstavnike Srbije da posete Lajpcig povodom organizovanja svetske konferencije kanala i reka koja ce se održati u tom gradu. Poziv predstavnicima grada Lajpciga, ispred udruženja Dunavski propeler i Beogradskog sajma nautike lova i ribolova, uručio je Krsta Pašković, uz kratku informaciju o  mreži  vodnih puteva u Srbiji.

Prisutni slušaoci konferencije i članovi IWI udruženja i grada Lajpciga aplauzom su pozdravili ovaj poziv kao vid dobre saradnje među članicama IWI udruženja.

Učesnicima konferencija i posebnim gostima  „Dana kanala – Day of the Canals“ u okviru posebnog promo paketa, uručen je i prospekt o nautičkim potencijalima i plovnim putevima Srbije (120 promo paketa).

Povodom održavanja Dana Kanala, paviljon IWI-a su posetili gradonačelnici mesta iz Holandije, Belgije i Nemačke, a poseban gost je bio i guverner berlinske regije Oberhavel, gospodin Egmont Namelov, sa svojom delegacijom, koji je posetio i štand Dunavskog propelera.

Na IWI-jevom paviljonu su dežurali: Dejvid Edvards-Mej (David Edwards-May), Pol Ajres (Paul Ayres), Majk Klark (Mike Clarke), Krsta Pašković, Rozalin i Majk Miler (Rosaleen i Mike Miller), Peter Linsen (Peter Linssen) i ostali članovi izlagačkih timova IWI partnera.

O nastupu Udruženja Dunavski propeler

Zahvaljujući participaciji u troškovima nastupa od strane suizlagača, organizatora regate plovila na električni pogon „Venecia Alliance“ i podršci predsedništva udruženja IWI, Udruženje  Dunavski propeler iz Srbije, našlo se među izlagačima na paviljonu IWI-a.

I ove godine nastup je bio pod sloganom: “A new waterways world to discover” (Novi vodni putevi sveta koje treba otkriti).

Na desetak kvadratnih metara, prikazana je nautička karta Srbije, koja je proistekla iz saradnje nautičkih privrednika i turističkih agencija Srbije, Kovina, Sombora, Požarevca, Agencije za upravljanje lukama Srbije, Beogradskog sajma, Co.PIMI, Marine Apatin, Trinity-Atrijuma iz Kladova, Dunav-transa iz Rama, donatora Petoševića, saradnika i ostalih prijatelja čija su imena istaknuta u priloženom prospektu.

Na štandu su posetiocima bili na raspolaganju sledeći prospekti i časopisi :

• Agencije za upravljanje lukama,
  • PIMI,
  • Marine Apatin,
  • Iron Gate,
  • Čarde,
  • TO Srbije, Dunav, reke i jezer, karta Srbije

(na nemačkom i engleskom),

• Časopisi Nautički magazin i Nautika.
  • Karta i prospekt vodnih puteva, reka, kanala i jezera Srbije udruženja Dunavski propeler

Za potrebe sajma dopremljeno je na štand 23 kg promotivnog materijala.

Distribuirano je oko 300 primeraka prospekta – Nautičke karte Srbije u pres-centru, posetiocima i izlagačima.

Sajmu su, uz predsednika Udruženja Dunavski propeler, prisustvovali predstavnici Co. PIMI, Pajnik Yachtc, Nautičkog Magazina , Nautika – Present.

Na štandu su prikazivani filmovi TO Srbije, TO Kovin, kao i filmovi snimljeni tokom regata Reka i Vode Vojvodine, RTS-a – Vode Srbije.

Štand Dunavskog propelera su posetili posetioci iz sledećih zemalja: Holandije, Nemačke, Engleske, Belgije, Austrije, Češke, Italije, Francuske, Španije, Crne Gore, Hrvatske i Srbije .

Posetioci su pokazali interesovanje za:

• plovidbu Dunavom do Crnog mora,
  • plovidbu rekama i kanalima Srbije,
  • mogućnost iznajmljivanja plovila,
  • proizvode firme PIMI (brod-kuća).

Posebna su bila pitanja gde je lepo ploviti u Srbiji i da li je bezbedno na putovanju do Crnog mora. Traženi su podaci i za rumunsko-bugarski tok Dunava.

Predstavnici iz Srbije dobili su poziv za učešće na sajmovima u Turskoj, Berlinu i Splitu.

Udruženje nautičara „Dunavski propeler“, s članovima i saradnicima udruženja, ovim putem se zahvaljuje svima koji su učestvovali direktno i indirektno u pripremi i samoj promociji nautičkih potencijala i nautičke privrede Srbije na najvećem sajmu nautičke industrije i vodnih sportova na svetu, na 51.“ BOOT Disseldorf 2020“.

Izveštaj pripremio

Krsta Pašković

u saradnji sa učesnicima iz Srbije koji su bili prisutni na 51. “BOOT”