VESTI ZA NAUTIČARE

Podmornica „Nebojša“

Na kanalu TV Pink 3, danas, u sredu, 13. februara 2020. godine u 19:19 i 21:33 biće emisija u kojoj će biti govora o knjizi g. Boška Antića o podmornici „Nebojša“. Repriza emisije biće sutra, u četvrtak, 14. februara 2020. u 08:38 i 14:31.

Preporučujemo ovu emisiju nautičarima jer je priča o podmornici „Nebojša“ veoma zanimljiva.

Centar sveta – Regata Vode Vojvodine

Od danas na RTV Vojvodina kreće serijal od tri epizode emisije „Centar sveta“ našeg kolege nautičara, g. Kamenka Milenkovića, koji je svojom kamerom beležio najlepše trenutke na regatama u organizaciji preduzeća „Vode Vojvodine“.

Serijal kreće danas na kanalu RTV Vojvodina u 15:30 prikazom događaja zabeleženih na 11. Regati Vode Vojvodine 2019. godine.

Remont prevodnice kod Bezdana i Šebešfoka

Sa portala Somborskih vesti na http://m.soinfo.org/vesti/vest/22606/1/Polovinom-godine-bice-zavrsen-remont-prevodnica/prenosimo vest za koju verujemo da će biti zanimljiva mnogim nautičarima:

Polovinom godine biće završen remont prevodnica

Nadležni su obišli radove na sanaciji ustave i prevodnice Šebešfok i na rekonstrukciji prevodnice Bezdan. Projekat prekogranične saradnje Mađarska – Srbija, obuhvata područje kanala Baja – Bezdan (mađarski i srpski deo kanala), kanal Vrbas – Bezdan sa srpske strane i brane u Bezdanu i Šebešfoku. Vrednost radova je 8,7 miliona evra.

Izvođač je konzorcijum na čelu sa preduzećem „Goša montaža”. Nosilac projekta je Direkcija za vodoprivredu Donjeg Podunavlja, a partneri Javno vodoprivredno preduzeće Vode

Vojvodine i Fond Evropski poslovi APV. Rekonstrukcija objekata, koji su evidentirani kao nepokretnost pod prethodnom zaštitom, odvija se u skladu sa normama zaštite spomenika kulture.

– Ovaj projekat bi trebalo da dovede do unapređenja vodoprivrede područja kanala Baja – Bezdan (BABESA), povećanja nivoa zaštite od poplava, ali i da stvori uslovi za prelazak brodova iz Dunava u kanal Baja – Bezdan. To dovodi do pune operativne funkcije kanala, kao solidne osnove za dalji razvoj sistema – navedeno je u projektnom predlogu. Puna funkcionalnost vodnih objekata, po predviđanjima nadležnih, imaće pozitivan uticaj na ekonomiju i turizam, naročito nautički.

 

Gradonačelnica Sombora je prilikom obilaska izrazila zadovoljstvo što se ovi radovi na prevodnicama u somborskom okrugu privode kraju i što se rešavaju višedecenijski problemi. – Ovim projektom se značajno poboljšava sistem odgovora na određene vanredne situacije ali se iz toga očekuje benefit i šire, za sve naše građane, u smislu novog prostora kako za ekološke tako i za turističke projekte – rekla je Dušanka Golubović. Ona je dodala da se kvalitetno koriste prekogranični kapaciteti i da je protekle četiri godine grad Sombor imao sedam gotovo realizovanih projekata u koje je uloženo preko 10 miliona evra iz evropskih fondova.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je zadovoljan dinamikom radova na prevodnici koja od 1988. nije bila uređena kao brodska prevodnica, a napravljena je još polovinom 19. veka.

– Već negde u maju i junu, izvođači su spremni da završe ovaj deo posla, a završili smo u nešto bržem ritmu i prevodnicu Šebešfok – naveo je Mirović.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević je ponovio da značaj realizacije ovog projekta proizilazi pre svega iz činjenice da će na ovaj način biti povećan stepen odbrane od poplava.

Podelite članak: