ВЕСТИ ЗА НАУТИЧАРЕ

Подморница „Небојша“

На каналу ТВ Пинк 3, данас, у среду, 13. фебруара 2020. године у 19:19 и 21:33 биће емисија у којој ће бити говора о књизи г. Бошка Антића о подморници „Небојша“. Реприза емисије биће сутра, у четвртак, 14. фебруара 2020. у 08:38 и 14:31.

Препоручујемо ову емисију наутичарима јер је прича о подморници „Небојша“ веома занимљива.

Центар света – Регата Воде Војводине

Од данас на РТВ Војводина креће серијал од три епизоде емисије „Центар света“ нашег колеге наутичара, г. Каменка Миленковића, који је својом камером бележио најлепше тренутке на регатама у организацији предузећа „Воде Војводине“.

Серијал креће данас на каналу РТВ Војводина у 15:30 приказом догађаја забележених на 11. Регати Воде Војводине 2019. године.

Ремонт преводнице код Бездана и Шебешфока

Са портала Сомборских вести на http://m.soinfo.org/vesti/vest/22606/1/Polovinom-godine-bice-zavrsen-remont-prevodnica/преносимо вест за коју верујемо да ће бити занимљива многим наутичарима:

Половином године биће завршен ремонт преводница

Надлежни су обишли радове на санацији уставе и преводнице Шебешфок и на реконструкцији преводнице Бездан. Пројекат прекограничне сарадње Мађарска – Србија, обухвата подручје канала Баја – Бездан (мађарски и српски део канала), канал Врбас – Бездан са српске стране и бране у Бездану и Шебешфоку. Вредност радова је 8,7 милиона евра.

Извођач је конзорцијум на челу са предузећем „Гоша монтажа”. Носилац пројекта је Дирекција за водопривреду Доњег Подунавља, а партнери Јавно водопривредно предузеће Воде

Војводине и Фонд Европски послови АПВ. Реконструкција објеката, који су евидентирани као непокретност под претходном заштитом, одвија се у складу са нормама заштите споменика културе.

– Овај пројекат би требало да доведе до унапређења водопривреде подручја канала Баја – Бездан (БАБЕСА), повећања нивоа заштите од поплава, али и да створи услови за прелазак бродова из Дунава у канал Баја – Бездан. То доводи до пуне оперативне функције канала, као солидне основе за даљи развој система – наведено је у пројектном предлогу. Пуна функционалност водних објеката, по предвиђањима надлежних, имаће позитиван утицај на економију и туризам, нарочито наутички.

 

Градоначелница Сомбора је приликом обиласка изразила задовољство што се ови радови на преводницама у сомборском округу приводе крају и што се решавају вишедеценијски проблеми. – Овим пројектом се значајно побољшава систем одговора на одређене ванредне ситуације али се из тога очекује бенефит и шире, за све наше грађане, у смислу новог простора како за еколошке тако и за туристичке пројекте – рекла је Душанка Голубовић. Она је додала да се квалитетно користе прекогранични капацитети и да је протекле четири године град Сомбор имао седам готово реализованих пројеката у које је уложено преко 10 милиона евра из европских фондова.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је задовољан динамиком радова на преводници која од 1988. није била уређена као бродска преводница, а направљена је још половином 19. века.

– Већ негде у мају и јуну, извођачи су спремни да заврше овај део посла, а завршили смо у нешто бржем ритму и преводницу Шебешфок – навео је Мировић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић је поновио да значај реализације овог пројекта произилази пре свега из чињенице да ће на овај начин бити повећан степен одбране од поплава.

Podelite članak: