Završetak restauracije Ramske tvrđave u julu sledeće godine

Povodom završetka radova na rekonstrukciji Ramske tvrđave u ovoj sezoni, ovo fortifikacijsko utvrđenje na obali Dunava nadomak Velikog Gradišta, pored rukovodstva opštine na čelu sa predsednikom Draganom Milićem, posetili su ambasador Turske Tanžu Bilgič, koordinator agencije TIKA za Srbiju Mehmet Bajrak i direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo Dejan Radovanović.

Tim povodom, u Ramu je održana prezentacija obnove tvrđave, izvođača radova firme „Abma“ iz Istanbula. Glavna arhitektkinja Kalbije Nojan predstavila je projekat rekonstrukcije i radove na fortifikacija podignutoj po nalogu sultana Bajazita II davne 1483. godine.

– Ovo je najbolja radna sredina u kojoj sam imala prilike da radim, izjavila je ovom prilikom gospođa Nojan, dodavši da „projekat neće samo oživeti ovo istorijsko delo iz našeg vremena već će ojačati naše veze“. Zanimljivosti o tvrđavi izneo je arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, Dragan Jacanović.

Istraživanja su obuhvatila površinu od 1.500 kvadrata koja predstavlja najveće radove u Srbiji ove godine. Nakon čišćenja 70 odsto unutrašnjosti došlo se do originalnog poda i nalaza brojnih rešenja kojima je organizovan život u utvrđenju. Otkriven je i čitav niz objekata izgrađenih od 16. do 18. veka kada tvrđava više nije omogućavala život vojnog logora. U objektu je pronađena velika količina arheološkog materijala među kojim su puške iz 17. veka, lako naoružanje, alat, posude, ali i kineski porculan i staklo, što je ukazuje na to da tvrđava nije bila samo vojno uporište već i mali kulturni centar. Predmeti će, po završetku restauracije, biti izloženi u tvrđavi, a ideja Ministarstva kulture i informisanja je da se čitavo selo Ram, kao celina, uredi kao eko muzej.

Ambasador Turske potvrdio je da je veoma zadovoljan radovima kojima je za nekoliko meseci potpuno izmenjen izgled tvrđave. Završetak se planira iduće godine, što će dati veliki doprinos razvoju turizma. Na pitanje koliko je tvrđava važna za očuvanje turske kulture na ovim prostorima, ambasador je odgovorio da je svakako važna za Tursku i kao deo kulturnog nasleđa Srbije, te da će kao most prijateljstva jačati i naše međusobne odnose i veze na polju kulture. O izvođenju radova, koordinator agencije TIKA, rekao je da je na tenderu cena projekta iznosila 950.000 evra, ali je izvođenjem dodatnih radova ovaj iznos stigao do 1,2 miliona evra.

– Druga faza radova će biti kada Zavod za zaštitu spomenika kulture odluči kako će izgledati uređenje unutrašnjosti tvrđave, rekao je Mehmet Bajrak. – Kada utvrdimo vrednost tih radova, pristupiće se izradi istih. Prvu fazu čini restauracija bedema i kula i uređenje unutrašnjosti. Za drugu fazu potrebna su arheološka iskopavanja od kojih je završeno 80 odsto. Završetak restauracije je planiran za jul, a uređenje tvrđave do kraja naredne godine. O benefitima restauracije i potencijalima tvrđave predsednik opštine Dragan Milić kazao je da Veliko Gradište ima velike ambicije u oblasti turizma i to već daje rezultate.

– Gosti uglavnom dolaze autobusima, a do tvrđave obavezno svrate i putnici koji stižu skelom preko Dunava. Nadam se da će, po završetku, ovo biti ozbiljna turistička ponuda koja će privući još više gostiju kojih je ove godine i onako bilo za 10 odsto više nego lane. Namena tvrđave će biti pre svega turistička.

 

TIKA dosad uložila 900.000 evra

Kako je rekla gospođa Nojan, tvrđava je pretrpela velika oštećenja usled vremenskih prilika i dva napada u ratovima. Radovima su prethodile ozbiljne pripreme – izvršeno je čišćenje unutar tvrđave, na zidovima kao i okoline. U restauraciji je korišćen isključivo originalni materijal, prirodni kreč i kameni prah pomešan s vodom, kako bi se obezbedila potpuna autentičnost. TIKA je ove radove finansirala sa preko 900.000 evra, od čega je do sada urađeno 60 odsto, u skladu sa planiranim aktivnostima.

Izvor: DANAS
Foto: sattelevizija

Podelite članak:

Tagged , ,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.